Programma Schoolmaaltijden

Het Programma Schoolmaaltijden is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), in samenwerking met het Jeugdeducatiefonds en het Nederlandse Rode Kruis. Het programma Schoolmaaltijden zorgt er nu voor dat meer dan 1.600 scholen kosteloos gezonde maaltijden kunnen aanbieden aan hun leerlingen. Scholen kunnen maaltijden organiseren en de kosten terugvragen. Zodat leerlingen gezond eten zonder extra kosten voor ouders. Ouders kunnen ook een boodschappenkaart krijgen om zelf gezond eten voor hun kinderen te kopen.

Wat is het doel?

Ervoor zorgen dat kinderen, ongeacht hun achtergrond, toegang hebben tot gezonde maaltijden op school. Dit is belangrijk omdat goede voeding bijdraagt aan betere leerprestaties en welzijn van leerlingen. 

Jouw rol als JOGG-professional

In afstemming met de Gezonde School-adviseur wijs je als JOGG-professional de scholen in jouw gemeente op de subsidiemogelijkheden van het Programma Schoolmaaltijden. Ook help je de bekendheid van dit initiatief te vergroten. Zorg dat de schoolmaaltijden gezond zijn en betrek beleidsmedewerkers. Werk samen met je lokale netwerk om de gratis schoolmaaltijden te implementeren. Je collega's van Gezonde School, Jong Leren Eten en het Voedingscentrum kunnen jou helpen. 

“Wij zijn erg verheugd dat ook binnen het ministerie van Onderwijs het belang van gezondheid wordt gezien. Want wij geloven in ‘Health in all policies'.”
Marjon Bachra
Directeur/bestuurder

Tools

Een gezonde en duurzame schoolmaaltijd in 5 pijlers

Het Voedingscentrum ondersteunt scholen bij het aanbieden van een gezonde en duurzame schoolmaaltijd. Voor een gezonde broodmaaltijd op school heeft het Voedingscentrum 5 pijlers geschreven. 

Een voorbeeld van een weekmenu

Een gezonde en duurzame schoollunch bestaat uit Schijf van Vijf-producten. Het Voedingscentrum heeft een voorbeeld-weekmenu gemaakt. Daarin staat hoe een gezond lunchbuffet voor één week eruit kan zien. 

De productenlijst en broodjesbouwer

Het Voedingscentrum heeft ook een productenlijst gemaakt met producten die gebruikt kunnen worden voor een gezonde schoollunch. Ook is er een makkelijk overzicht om gezonde broodjes te maken: de broodjesbouwer. 

Rekening houden met duurzaamheid en voedselveiligheid

Er zijn een aantal manieren voor scholen om rekening te houden met duurzame voedselkeuzes en het tegengaan van voedselverspilling. Zo kunnen ze de milieu-impact van het eten verkleinen. Deze tips helpen de scholen op weg. Daarnaast is het belangrijk dat de voedselveiligheid op scholen is gewaarborgd. 

Suggesties voor educatieve activiteiten rondom de maaltijd

Educatieve activiteiten tijdens eetmomenten bieden een kans om leerlingen te leren over eten. Zo kunnen zij op de langere termijn zelf gezonde en duurzame keuzes maken. 

Materialen voor scholen en aanbieders

Het voedingspatroon van leerlingen kan verbeteren door op school aandacht te geven aan gezonde en duurzame voeding. Het Voedingscentrum heeft een pagina waar informatie en materialen staan om hiermee aan de slag te gaan. 

Praktische informatie

Doelgroep: Kinderen in het primair en voortgezet onderwijs 
Meer informatie: Het Programma Schoolmaaltijden 

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Patty, School & Opvang
Patty Scholten
Manager Gezonde Omgeving