SamenSpeelNetwerk

Samen spelen. Klinkt logisch, toch? Maar op 9 van de 10 speelplekken kunnen kinderen met een beperking niet meedoen. Terwijl buitenspelen essentieel is voor een gezonde jeugd. Met de JOGG-aanpak werk je aan een omgeving waarin álle kinderen zich vrij kunnen bewegen en meedoen. Het SamenSpeelNetwerk helpt gemeenten daarbij - met kennis, tools en voorbeelden die laten zien hoe het anders kan. Inclusiever. Speelser. Gezonder. Ontdek hier hoe jij als JOGG-professional een bijdrage kunt leveren door dit netwerk te benutten.
Wat is het doel?
JOGG heeft de ambitie dat allé kinderen en jongeren in Nederland gezond opgroeien. Het SamenSpeelNetwerk ondersteunt deze missie en vindt daarbij extra belangrijk dat geen kind wordt uitgesloten op een speelplek. In 2019 heeft JOGG samen met nog veertien andere partijen, zoals Jantje Beton en Stichting het Gehandicapte Kind, het SamenSpeelAkkoord getekend. Met dit akkoord trekken wij gezamenlijk op om samen buiten spelen en bewegen voor allé kinderen mogelijk te maken. Zodat ook kinderen met een beperking mee kunnen spelen met kinderen uit de buurt.
Goed om te weten: via het SamenSpeelFonds kan een speeltuin of kinderboerderij een financiële bijdrage aanvragen waarmee een speelplek aan te passen is. Deze bijdrage is uitsluitend bestemd voor buitenspeellocaties binnen gemeenten waar nu nog geen samenspeelplek is.
Feiten en cijfers
9 op de 10 speelplekken in Nederland zijn niet geschikt voor kinderen met een beperking. Dit sluit hen uit van buitenspelen met buurtgenoten en draagt bij aan gevoelens van eenzaamheid.
Ook geeft 85% van de kinderen met een handicap die speciaal onderwijs volgen aan geen vriendje in de buurt te hebben. Dit komt doordat veel speelplekken niet toegankelijk zijn voor hen.
Jouw rol als JOGG-professional
Uitvoerder: Steek zelf je handen uit de mouwen en ga aan de slag om samenspeelplekken te realiseren of om bestaande plekken aan te passen naar een samenspeelplek. Maak speelprofessionals er bewust van dat het goed zou zijn als ze in hun plannen rekening houden met kinderen met een beperking.
Verbinder: Leg verbinding met de afdeling participatie en integratie, Sport en bewegen, Welzijn, Jeugd en onderwijsinclusiviteit of ruimtelijke ordening en bespreek dit thema. Soms met kleine aanpassingen kan een bestaande speeltuin ook inclusiever worden. Hoe? Het SamenSpeelNetwerk heeft hiervoor richtlijnen ontwikkeld voor zowel de praktijk als in het beleid.
Agendasetter: Sluit als gemeente aan bij het netwerk. Vul het belofteformulier in. Staat jouw gemeente er al bij als beloftemaker? Ga dan na of het thema nog actueel is binnen die gemeente of dat het weer ge-agendeerd moet worden.
Aanjager: Bekijk hier of jouw gemeente al een samenspeelplek heeft. Nog geen SamenSpeelPlek? Maak lokale partijen bewust van het SamenSpeelFonds Een speeltuinvereniging, sportserviceorganisatie, welzijnsorganisatie of buurtverening mag een financiële aanvraag doen, maar scholen en gemeenten niet. Ondersteun bijv. deze organisaties in het doen van een aanvraag.
Tools
Bekijk hier de agenda van het SamenSpeelNetwerk
Kijk op de website https://www.samenspeelnetwerk.nl/ of neem contact op met de informatielijn via 085-02 03 620
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op