-
Primair onderwijs
-
Werken met een werknet
Gezonde School en JOGG zijn sterke bondgenoten in Nieuwegein
Goede samenwerking vinden ze essentieel, maar eigenlijk vooral iets heel vanzelfsprekends. Chanine Brouwers, Gezonde School-adviseur en Julia van Weelden, JOGG-regisseur vertellen hoe zij elkaar in de gemeente Nieuwegein opzoeken, naar elkaar doorverwijzen, maar vooral de krachten bundelen en samenwerken.
Chanine Brouwers is sinds september 2021 adviseur gezondheidsbevordering bij GGD regio Utrecht. “Ik voer die functie uit in de gemeenten Nieuwegein, Leusden en Zeist.” Ze geeft advies over gezondheid op collectief niveau aan met name scholen, gemeenten en andere kennispartners. Ze vervult daarbij ook de rol als Gezonde School-adviseur, waarbij ze scholen stimuleert en ondersteunt in het werken met de Gezonde School-aanpak.
Julia van Weelden is JOGG-regisseur in Nieuwegein. “Dat ben ik voor een aantal uur in de week. Daarnaast ben ik buurtsportcoach en sport- en preventiecoördinator.” JOGG-Nieuwegein heeft ervoor gekozen de focus te leggen op de sportomgeving en de schoolomgeving. “Onze primaire aandacht binnen de lokale JOGG-aanpak ligt vooral bij doelgroep 4-12 jaar, omdat we bij deze groep het meest kunnen bereiken qua preventie.”
Hoe is het contact ontstaan?
Nieuwegein werd eind 2021 JOGG-gemeente. Vanaf de start werd Julia JOGG-regisseur. Julia en Chanine zochten elkaar meteen op. Julia: “In het begin hadden we best veel contact, vooral om van elkaar goed duidelijk te krijgen wat JOGG is en wat de Gezonde School is en hoe we elkaar wederzijds kunnen versterken.”
Chanine: “We hebben vooral bekeken: hoe kunnen we samenwerken? Onze doelen raken elkaar vooral op de Gezonde School-thema’s Sport en bewegen, Voeding en Welbevinden.” Julia: “Als we een bepaalde behoefte signaleren, dan schakelen we elkaar in.”
“We willen juist naar elkaar verwijzen en vooral met een goed samenhangend en versterkend verhaal de scholen ondersteunen. Voor de scholen is het heel belangrijk dat ze weten wie van ons wat doet”
Menukaart
Chanine legt uit dat er ontzettend veel organisaties op de scholen afkomen. Julia: “Scholen verdrinken daar echt in. Chanine en ik willen daarom voorkomen om los van elkaar te staan, maar juist naar elkaar verwijzen en vooral met een goed samenhangend en versterkend verhaal de scholen ondersteunen. Voor de scholen is het heel belangrijk dat ze weten wie van ons wat doet.” Om ze daarbij te helpen, hebben ze, samen met zo’n zeven partijen (Gemeente Nieuwegein, Stadstheater en Kunstcentrum De Kom, Bibliotheek Nieuwegein, Jeugd & Jongerennetwerk Movactor, Jong Leren Eten Utrecht en Peuterstapjes), een ‘menukaart’ ontwikkeld. Komend schooljaar voor de tweede keer. Dan doet ook een nieuw partner, Buitenwijs, mee. Scholen die werk willen maken van een of meer thema’s binnen het sociaal domein zien daarin op een bijzonder overzichtelijke manier welk aanbod er is. De Gezonde School-adviseur staat erop, met het GSA-aanbod dat geleverd kan worden. Maar bijvoorbeeld ook de bibliotheek en Stadstheater De Kom, die veel culturele activiteiten aanbieden. Het draagt eraan bij maatwerk per school te leveren, de regie bij de scholen zelf te houden, hen te ontlasten en het structureel en schoolbreed werken aan gezondheid en welbevinden zo makkelijk mogelijk te maken.


De Gezonde School-adviseur Chanine en JOGG-regisseur Julia zoeken elkaar regelmatig op. Waar nodig legt de JOGG-regisseur ook de verbinding met andere professionals buiten de school, zoals de buurtsportcoach of de JOGG-beleidsmedewerker, of andere omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan het realiseren van watertappunten in scholen maar ook op andere plekken in de gemeente waar de jeugd van 0-12 jaar veel komt. Samen met de JOGG-beleidsmedewerker is gekeken hoe de financiering hiervan geregeld kan worden.
Chanine denkt dat de kracht van de samenwerking vooral zit in het enthousiasmeren van scholen, via vaak heel concrete projecten zoals die watertappunten. “Op die manier kunnen we dingen aanjagen. Als een school eenmaal enthousiast is en ervoor open staat, dan is de kracht van de Gezonde School-adviseur om met de school na te gaan hoe zij dat wat ze doen, komende jaren ook kunnen blijven doen, hoe ze daar bijvoorbeeld de benodigde financiën voor kunnen vinden en hoe ze de ouders en de leerlingen konden betrekken.” Chanine: “Als ik met een school in gesprek ben dan vraag ik naar het beleid: wat doen jullie nu al?” Soms weten scholen dat zelf niet zo goed. “Vaak zie ik dat ze eigenlijk al heel veel doen, maar zich daar niet echt bewust van lijken te zijn. Daardoor is het vaak al een eerste, grote stap om in beeld te brengen wat ze doen.”
“Wat in onze samenwerking heel goed werkt, is dat we dezelfde insteek en dezelfde ambitie hebben. We willen elkaar versterken. We weten van elkaar wat we doen en wat de meerwaarde van elkaar is”
Keuzes maken
In Nieuwegein is de problematiek per school best verschillend, legt Chanine uit. Omdat de uitdagingen bij sommige scholen groter zijn, zie je dat heel veel partners hen opzoeken en graag met hen samen willen werken. “De scholen moeten daardoor echt afwegen: dit jaar gaan we hiermee aan de slag, volgend jaar gaan we daarmee aan de slag.” Daarom zijn ze erg blij met de menukaart. Chanine ziet dat veel scholen zoekende zijn naar hoe ze hun maatschappelijke rol zo kunnen invullen dat het niet ten koste gaat van hun primaire taken. Het is dan aan ons om te laten zien: het kan echt allebei.”
1 + 1 = 3
Chanine: “Wat in onze samenwerking heel goed werkt, is dat we dezelfde insteek en dezelfde ambitie hebben. We willen elkaar versterken. We weten van elkaar wat we doen en wat de meerwaarde van elkaar is.” Julia: “Ik denk dat beide functies elkaar heel mooi versterken.”
SportID stuurt elke maand een nieuwsbrief. Chanine: “Ik vroeg: kan daar een keer wat in staan over de Gezonde School-aanpak? Nu staat het er automatisch in.” Julia: “Chanine ziet daardoor ook waar SportID op attendeert. Ook dat is goed voor de beeldvorming naar de scholen. Zij zien bevestigd dat we het echt samen doen.”
Aan de slag
Wil je in jouw gemeente ook aan de slag met de Gezonde School-aanpak en een goede samenwerking aangaan met de Gezonde School-adviseur? Ga aan de slag met onderstaande tools en pagina's die jouw werk gemakkelijker maken.
De Gezonde School is een aanpak om een gezonde leefstijl vanzelfsprekend te maken voor leerlingen en studenten. Om dit te bereiken zijn structurele inzet en ondersteuning belangrijk. De samenwerking tussen de Gezonde School-adviseur en JOGG-professionals is daarom van groot belang.
Gebruik de Praatplaat om de samenwerking en elkaars rol beter te begrijpen en ga in gesprek met elkaar. Op die manier kan je de gezamenlijke kracht als JOGG-regisseur en Gezonde School-adviseur onderzoeken.
Wil je graag persoonlijk advies?
