-
Gezondheid in al het beleid
-
Gedeeld eigenaarschap
-
Politiek-bestuurlijk draagvlak
-
Voeding
-
Bewegen
Zeg vaker gezondheid – expositie in Limburg brengt beleid tot leven

Een expositie in plaats van een beleidsnotitie. Gemeente Sittard-Geleen koos voor een creatieve en verbindende aanpak om aandacht te vragen voor gezondheid in alle beleidsterreinen. De expositie ‘Zeg vaker gezondheid’ maakt aan collega’s binnen en partners buiten het gemeentehuis duidelijk dat gezondheid méér is dan zorg. Met als resultaat: nieuwe ambassadeurs die zich in willen zetten voor een gezonde omgeving én een groeiend besef dat gezondheid een gedeelde verantwoordelijkheid is.
Initiatief vanuit gezondheidsbeleid
Myrthe Sterk van gemeente Sittard-Geleen nam het initiatief om gezondheid zichtbaar en bespreekbaar te maken. Zij werkte op dat moment als JOGG-beleidsmedewerker Gezondheid, Sport & Jeugd en is inmiddels als Conceptontwikkelaar bij de gemeente in dienst. Om de expositie tot stand te brengen betrok zij meer dan 50 collega’s van verschillende afdelingen.
Myrthe: ‘Ik heb alle 50 collega’s persoonlijk gesproken. Ja, dat kost veel tijd. Maar zo neem je ze écht mee in het verhaal. Je bespreekt wat voor hen belangrijk is, wat de gezamenlijke missie is en wat zij eraan hebben. Dan kennen ze je, snappen ze het plan en zijn ze bereid een stap extra te zetten. Dat betekent: veel gesprekken, veel presenteren, vaak hetzelfde verhaal. Maar daardoor ontstaat er wél verbinding. En eigenaarschap. Zo'n persoonlijke benadering werkt, iedereen werd enthousiast om bij te dragen’.

Betrokken beleidsdomeinen en partners
Met beleidsmedewerkers van onder andere mobiliteit, economie, jeugd, duurzaamheid en veiligheid werd gezondheid letterlijk in beeld gebracht. Zij beantwoordden de vraag ‘Wat betekent gezondheid in jouw werk?’ in de expositie via persoonlijke quotes, foto’s en verhalen. Maar ook andere collega's speelden een rol. Facilitair regelde dat de expositie een mooie plaats kreeg in het gemeentehuis. Via een sociale werkplaats werden gerecyclede materialen voor de expositiepanelen ingezet. Ook inwoners droegen bij aan de expositie. Via een oproep in lokale media werden zij gevraagd om met kunst te laten zien wat gezondheid voor hen betekent.


Succesfactoren en uitdagingen
Geen beleidsstuk, maar een visueel verhaal waarin veel mensen hun eigen persoonlijke inbreng kwijt konden. Dat werkte. Bezoekers van de expositie herkenden hun eigen rol en voelden zich mede-eigenaar. De uitdaging? Zorgen dat het geen eenmalige actie blijft, maar een beweging die blijft groeien.
Gedurende drie maand was de expositie voor interne teams te zien op verschillende locaties van de gemeente. Ook externe partners vanuit de GGZ, sport, educatie en cultuur zijn uitgenodigd om de expositie te bekijken en hierover van gedachten te wisselen. Het JOGG-team (beleidsmedewerker en regisseur), de JOGG-accounthouder en MIK & PIW groep (een externe partner in het sociaal domein) denken mee over vervolgsessies waarin verdere acties samen met diverse beleidsdomeinen concreet worden gemaakt.
Leverden input aan de expositie
Zagen de expositie 'Zeg vaker gezondheid'
Impact en resultaat
De expositie nodigt enorm uit tot interactie, nadenken en doen. Het Jenga-spel (toren van blokken) is ook tijdens de lunch populair en levert extra aandacht op voor het thema. Bezoekers (wie bedoel je hiermee? Alleen interne collega’s van het gemeentehuis?) kunnen elkaar een ‘handje helpen’ door hulp aan te bieden of te vragen. Zo heeft de expositie een groot bereik, met wel 1.200 potentiële ambassadeurs in de gemeentelijke organisatie.

Tips voor andere gemeenten
Gebruik creativiteit om beleid tastbaar en zichtbaar te maken.
Betrek collega’s persoonlijk, vroeg en actief. Vraag niet om akkoord, maar om input.
Blijf zichtbaar je boodschap herhalen. Gebruik interne communicatiekanalen om de boodschap levend te houden.
Aan de slag
Wil je in jouw gemeente ook zorgen voor een gezondheid in al het beleid (Health in and for all Policies)? Ga aan de slag met ons advies en tools.
Gezondheid in en voor al het beleid (Health in and for all Policies) betekent dat gezondheid centraal staat in alle beleidsdomeinen. Niet alleen Volksgezondheidsbeleid heeft invloed op gezondheid, maar ook andere beleidsterreinen, zoals bijvoorbeeld beleid van Onderwijs, Sport, Ruimtelijke Ordening of Economische Zaken. Ontdek hoe je daar voor zorgt.
Het college van B&W (burgemeester en wethouders) en de raadsleden van een gemeenteraad zijn in JOGG-gemeenten in de ideale situatie allemaal enthousiaste en betrokken ambassadeurs van de JOGG-aanpak. Zij zorgen er gezamenlijk voor dat een gezonde omgeving en leefstijl op de agenda staat van ál het gemeentelijk beleid. Van zorg tot ruimtelijke ordening en van sport tot economische zaken. Hoe zorg je daarvoor?
Gedeeld eigenaarschap betekent dat belangrijke werknetpartners zich actief verantwoordelijk voelen voor een gezonde jeugd en een gezonde omgeving. Ze pakken hun rol op en nemen die verantwoordelijkheid ook echt. Dit gaat verder dan alleen betrokken zijn, want eigenaarschap vraagt om een actievere houding. Partners dragen bij vanuit hun eigen kracht en motivatie. De samenwerking is gelijkwaardig, waarbij je inspeelt op wat de ander drijft, nodig heeft en kan bijdragen. Hoe zorg je hier voor? Lees er hier meer over.
JOGG is een inspirerende beweging met een positieve boodschap. Communicatie is essentieel voor JOGG-gemeenten. Het maakt je activiteiten, ontwikkelingen en resultaten zichtbaar en transparant. Daarnaast vergroot communicatie het draagvlak voor je lokale JOGG-aanpak. Zo draagt communicatie bij aan het gezonder maken van de leefomgeving in jouw gemeente. Lees meer over ons advies.
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op met je eigen accounthouder voor extra ondersteuning. De gegevens vind je bij het profiel van jouw JOGG-gemeente.