Stappenplan Samenwerken met Betaald Voetbalorganisaties

De Betaald Voetbalorganisaties hebben een enorme impact op hun omgeving; denk hierbij aan de supporters, inwoners en organisaties in de stad en aan amateurclubs die aan hen verbonden zijn. Voor BVO's is maatschappelijke betrokkenheid erg belangrijk waarbij veel wordt ingezet op de thema’s vitaliteit en gezonde leefstijl. Wil je als JOGG-regisseur lokaal samenwerken met een BVO? Dan kan onderstaande stappenplan jou hierbij helpen.

Wat is het doel?

Veel BVO’s hebben ook een maatschappelijke afdeling, vaak in de vorm van een foundation. Hiermee zetten veel profclubs zich in om van brede maatschappelijke waarde te zijn. Vaak hebben clubs één of meerdere projecten, die gaan over jongeren en gezonde voeding of bewegen en liggen er dus mooie kansen voor een samenwerking met jou als JOGG-regisseur.  

Stappenplan

1. Bereid je voor en lees je in

Een goede samenwerking begint met een goede voorbereiding. Verdiep je als JOGG-regisseur daarom eerst goed in de betaald voetbalclub in jouw JOGG-gemeente of regio. De belangrijkste informatiebron hiervoor is de website van de betreffende club. Vaak zie je op de homepage al een button of link naar de foundation van de club. Vaak heeft de beleidsmedewerker sport ook contacten met een BVO en die kan je extra informatie geven of de verbinding voor je maken.  
Kijk vervolgens welke maatschappelijke projecten en activiteiten er door de foundation worden georganiseerd. Kijk hierbij specifiek naar de thema’s, doelgroepen en gezonde omgevingen, welke ook de lokale JOGG-aanpak raken. Een handige tool om dit in kaart te brengen is de JOGG/BVO inventarisatiematrix

Vaak staan op de (foundation)website van de club ook samenwerkingspartners genoemd. Veel BVO’s hebben ook partneramateurclubs of partnerscholen waarmee ze samenwerken. Kijk of er lokale organisaties zijn die ook al onderdeel uitmaken van jouw lokale JOGG-werknet. 

2. Ga (oriënterend) in gesprek

Bij vrijwel alle BVO’s wordt de foundation aangestuurd door een manager of coördinator. Het is goed om met hem of haar (oriënterend) in gesprek te gaan en samen te verkennen waar overeenkomsten zijn voor wat betreft ambities, doelstellingen, thema’s, doelgroepen, partners en omgevingen. De JOGG/BVO inventarisatietool uit stap 1 kan hierbij ook handig zijn als leidraad voor het gesprek of kun je samen invullen. Ook kan het goed zijn om samen te kijken naar de genoemde ambities en speerpunten van lokale GALA plannen (sport- en preventieakkoord). Welke rol en bijdrage kunnen jullie beide (of gezamenlijk) leveren aan deze ambities? 

Gemeente overstijgend 
Vaak heeft een BVO impact in meerdere gemeenten, In het eerste gesprek is het goed om dit na te vragen. Wellicht zijn er meerdere JOGG-gemeenten in de buurt die gezamenlijke doelen en ambities hebben. 

Een goede start voor de samenwerking kan ook de inzet op de eigen gezonde omgeving van de BVO zijn. Zo kan JOGG-Teamfit worden ingezet voor het gezonder maken van het trainings- en jeugdcomplex van de BVO. Landelijk is JOGG bezig met verschillende BVO’s om te werken aan een gezonder stadion (een wedstrijd kun je zien als sportevenement).  

3. Organiseer een (interne) JOGG/BVO-werksessie

Mocht in het gesprek blijken dat er overeenkomstige ambities en speerpunten zijn, dan is het goed om hier in een vervolgsessie dieper op in te gaan. Betrek dan ook meerdere mensen bij deze verdiepende werksessie. Denk hierbij aan andere partijen uit je JOGG-werknet en andere medewerkers vanuit de foundation.  

Tijdens deze werksessie kunnen de onderstaande onderdelen aan de orde komen: 

  • Presentatie van de JOGG-regisseur over de (lokale) JOGG-aanpak (kort en krachtig).

  • Presentatie over de gezonde sportomgeving.

  • Presentatie van de club over de MVO-activiteiten. 

  • Bespreken van overeenkomsten in ambities, doelstellingen, thema’s, doelgroepen en omgevingen (op basis van inventarisatie vanuit stap 1 en 2). 

  • Brainstorm hoe bestaande projecten/ activiteiten versterkt kunnen worden. 

  • Brainstorm om nieuwe gezamenlijke kansen en mogelijkheden te verkennen.

  • Brainstorm over hoe rol en taakverdeling eruit kan zien. 

  • Bespreken van opvolging. 

Sommige BVO’s hebben niet alleen een lokaal bereik, maar bereiken met hun fanbase en samenwerkingspartners ook JOGG-gemeenten in de regio. Een optie zou kunnen zijn om, in overleg met de BVO, ook het lokale JOGG-team van de andere gemeente(n) en eventuele regiocoördinator uit te nodigen. 

Voor het vormgeven en/of begeleiden van een JOGG/BVO-werksessie kan vanuit JOGG-landelijk een omgevingsadviseur worden ingezet. Mocht hier behoefte aan zijn, bespreek dit dan met jouw accounthouder. 

4. Formaliseren samenwerking/Plan van aanpak

Het is belangrijk om de belangrijkste uitkomsten en afspraken vanuit de werksessie ook vast te leggen. Hier zijn verschillende opties voor: 

  • Leg de samenwerking vast in een samenwerkingsovereenkomst of gezamenlijke intentieverklaring. 

  • Communiceer de samenwerking naar o.a. partners, inwoners en fans. Belangrijk is hierbij dat de wijze van en het moment van communicatie onderling goed wordt afgestemd. 

  • Benoem in de lokale JOGG-communicatie (bijvoorbeeld website en factsheets) dat de betreffende BVO onderdeel uitmaakt van jouw lokale JOGG-werknet. 

  • De samenwerking wordt door beide partijen verwerkt in het eigen plan van aanpak of uitvoeringsplan. Als JOGG-regisseur beschrijf je de samenwerking dus in jouw JOGG-plan van aanpak of uitvoeringsplan. Andersom benoemd de BVO de lokale samenwerking met JOGG in haar MVO-plannen. 

  • Jullie kunnen er ook voor kiezen om een gezamenlijk (JOGG en BVO) plan van aanpak / uitvoeringsplan op te stellen. Hierin worden in ieder geval de onderstaande onderdelen beschreven: 

    1. Gezamenlijke ambitie(s) 

    2. Doelgroep(en) 

    3. Doelstellingen (SMART) 

    4. Projecten en activiteiten 

    5. Organisatie (Rol- en taakverdeling, partners)

    6. Communicatie 

    7. Financiën/begroting 

    8. Monitoring & Evaluatie 

5. Aan de slag, voortgang bewaken en bijstellen

Zijn de samenwerkingsafspraken gemaakt en verwerkt in de plannen, dan begint het eigenlijk pas echt. Blijf daarom ook voortdurend inzetten op een goede afstemming en samenwerking. Spreek samen met de BVO een overlegstructuur af om de voortgang te bespreken, (nieuwe) acties te bepalen en indien noodzakelijk de plannen bij te stellen. En niet onbelangrijk: deel en communiceer de voortgang en de successen. En vergeet niet om de mooie lokale voorbeelden met JOGG landelijk (accounthouders) te delen! Daarmee kunnen wij weer andere JOGG-teams en BVO’s inspireren. 

Tools

Inventarisatietool

Hiermee kun je eenvoudig in kaart brengen welke maatschappelijke projecten en activiteiten van de Betaald Voetbalorganisatie de JOGG-aanpak raken.

Infographic

Hiermee krijg je in een oogopslag te zien waarom JOGG zich inzet voor zowel landelijke als lokale samenwerkingen met Betaald Voetbalorganisaties (BVO's).

Praktijkvoorbeelden

  • Samen RKC en JOGG zijn natuurlijke bondgenoten in Waalwijk

    ‘Het staat nergens zwart op wit op papier, maar we weten elkaar gewoon goed te vinden.’ Dát kenmerkt de samenwerking tussen Stichting Samen RKC en JOGG (onder de noemer Go Healthy) in Waalwijk. Ellen Maas en Edwin Kleiboer vertellen over de jarenlange, goede en vooral ook pragmatische samenwerking. Dit mooie voorbeeld uit JOGG-gemeente Waalwijk laat zien hoe de geweldige inzet en uitstraling van een maatschappelijk partner een enorme bijdrage kan leveren aan het bevorderen van een gezonde omgeving.

    Goed voorbeeld
    Betaald Voetbalorganisaties

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Tamar van Dijk
Adviseur Gezonde Omgeving