Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijks evenement, georganiseerd door Netwerk Mediawijsheid, dat plaatsvindt in november. Tijdens deze week wordt extra aandacht gevraagd voor het belang van mediawijsheid, vooral bij kinderen, jongeren, ouders en opvoeders. Deze week biedt een uitstekende kans om mediawijsheid te koppelen aan gezondheid en welzijn in jouw gemeente. Ontdek hoe je deze week kunt gebruiken om mediawijsheid structureel te integreren in gemeentelijk beleid en programma’s.
Wat is het doel?
De Week van de Mediawijsheid bevordert bewust, veilig en verantwoord mediagebruik. Door kinderen, jongeren, ouders en opvoeders te betrekken, kunnen gemeenten bijdragen aan een gezond evenwicht tussen media, ontspanning en beweging. Tijdens deze week worden door heel het land activiteiten en initiatieven georganiseerd om bewustwording rondom mediawijsheid te vergroten.
Wat is mediawijsheid?
Mediawijsheid betekent dat kinderen en volwassenen bewust, kritisch en veilig omgaan met media. Het gaat niet alleen om het gebruiken van technologie, maar ook om het maken van gezonde keuzes rondom schermtijd en de balans tussen digitale en fysieke activiteiten. Meer informatie over mediawijsheid en relevante tools kun je vinden bij Netwerk Mediawijsheid.
Verbinding door aandacht voor mediawijsheid en beweging
Media bieden veel voordelen maar kunnen ook leiden tot minder beweging en meer zitgedrag. Het is belangrijk dat kinderen niet alleen mediawijs zijn maar ook een gezonde balans hebben tussen schermtijd en fysieke activiteit. Door samen te werken met bijvoorbeeld scholen, bibliotheken, Centrum Jeugd & Gezin, jongerenwerk en GGD’s kun je dit thema structureel aanpakken in de gemeente, bijvoorbeeld door gezamenlijke activiteiten te organiseren tijdens de Week van de Mediawijsheid.
“Als JOGG-gemeente doen wij mee aan de Week van de Mediawijsheid omdat online media niet meer weg te denken zijn uit de leefwereld van kinderen en jongeren.”
Jouw rol als JOGG-regisseur
Als JOGG-regisseur heb je een verbindende rol om diverse partijen samen te brengen rondom het thema mediawijsheid. Hier zijn enkele concrete acties die je kunt ondernemen:
Samenwerking organiseren: Werk samen met bibliotheken, scholen, de GGD en andere lokale partners om gezamenlijke activiteiten te organiseren zoals workshops of ouderavonden over mediaopvoeding en schermtijd.
Gezonde School Adviseur: Betrek, indien aanwezig in jouw regio, de Gezonde school adviseur bij het bevorderen van een gezonde balans tussen mediagebruik en beweging. De Gezonde School Adviseur heeft de expertise en het netwerk in de school.
Activiteiten organiseren: Denk aan het opzetten van lokale campagnes of evenementen die mediawijsheid combineren met fysieke activiteiten, zoals buiten spelen of sportevenementen.
Deel informatie: Zorg dat je werknet op de hoogte is van de Week van de Mediawijsheid en gebruik de beschikbare materialen van Netwerk Mediawijsheid om bewustwording te vergroten
Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker
Als JOGG-beleidsmedewerker kun je mediawijsheid structureel verankeren in het gemeentelijk beleid. Hier zijn enkele suggesties:
Beleidsverankering: Gebruik de Week van de Mediawijsheid als moment om mediawijsheid een vast onderdeel te maken van gezondheids- en jeugdbeleid. Denk hierbij aan afspraken over schermtijd in combinatie met voldoende beweging.
Ondersteunen van scholen en ouders: Stimuleer scholen om aandacht te besteden aan mediawijsheid en bied ouders ondersteuning bij mediaopvoeding via lokale initiatieven of samenwerkingspartners.
Week van de Mediawijsheid in Venray

Praktische informatie
Wanneer: 7 - 15 november 2025
Doelgroep: Kinderen en jongeren
Website: Week van de Mediawijsheid
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op