Wervingsplan JOGG-Teamfit bij buurtlocaties
Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk om te spelen in een omgeving die gezondere voedingskeuzes stimuleert. Voor speeltuinen, kinderboerderijen en buurthuizen is het echter niet altijd vanzelfsprekend om hiermee aan de slag te gaan. Weerstand vanuit deze locaties kan voor de JOGG-regisseur ontmoedigend zijn. Dit plan biedt buurtlocaties een laagdrempelige manier om kennis te maken met een gezondere omgeving, onder andere door het aanbieden van water en fruit.
Wat is het doel?
Met dit wervingsplan maken buurtlocaties op een toegankelijke manier kennis met de werkwijze van JOGG-Teamfit. Het plan is onderdeel van het Stappenplan JOGG-Teamfit bij Buurtlocaties. Eventueel kan het wervingsplan gelijktijdig worden in gezet in de JOGG-Teamfit sportomgeving.
Door middel van lokale subsidieregelingen kunnen buurtlocaties 12 weken lang fruit en watertonnen ontvangen. Om hiervoor in aanmerking te komen, plannen zij een gesprek in met de JOGG-Teamfit coach, waarin de gezondere buurtomgeving worden besproken. Dit draagt niet alleen bij aan een gezondere jeugd, maar ook aan de lokale doelstellingen in het JOGG-plan van aanpak en de landelijke ambities. Hoe je dit organiseert, lees je hieronder.
Het Wervingsplan
Buurtlocaties die deelnemen, bieden gedurende 12 weken gratis water en fruit aan. Dit helpt bezoekers gezondere keuzes te maken. Gedrag verandert vaak pas na enkele maanden, dus een looptijd van minimaal 12 weken wordt aangeraden. Het fruit en water worden zichtbaar gepresenteerd in de kantine, het horecapunt of de consumptieruimte.
Wat ontvangen buurtlocaties?
Een fruitkist (eventueel met display)
Wekelijks 100 stuks fruit voor 12 weken
Een waterton, optioneel voorzien van het JOGG-logo
Tegenprestatie:
De buurtlocatie plant een kosteloos adviesgesprek in met de JOGG-Teamfit coach om verdere stappen richting een gezondere voedselomgeving te bespreken.
Er zijn diverse financieringsmogelijkheden, zoals via het preventieakkoord, SPUK/GALA of het lokale JOGG-uitvoeringsbudget. Als JOGG-regisseur weet je het beste waar het budget binnen jouw gemeente vandaan kan komen.
Onder het kopje tools vind je een handige toolkit met een kostenoverzicht voor fruit per buurtlocatie per week. Houd daarnaast rekening met extra kosten voor watertonnen en fruitkisten.
Kies een lokale of landelijke fruitleverancier die het fruit voor meerdere weken aan de locaties kan leveren. Supermarkten zijn een optie, maar vaak duurder en minder praktisch omdat buurtlocaties het fruit niet zelf willen of kunnen ophalen. Overleg over levermomenten en presentatie, zoals het gebruik van fruitkisten voor een aantrekkelijke weergave.
Tips:
Zorg dat de eerste levering in fruitkisten met display wordt geleverd. Gebruik daarna (bananen)dozen zodat locaties zelf kunnen aanvullen.
Vraag de fruitleverancier naar extra promotiematerialen of zorg voor sponsorborden met het JOGG-Teamfit logo.
Betrek de JOGG-Teamfit coach; zij kennen vaak geschikte leveranciers in de regio.
Na het regelen van budget en fruitkisten is het tijd om buurtlocaties te enthousiasmeren voor deelname. Dit doe je samen met lokale partners, zoals een welzijnsorganisatie, of, wanneer van toepassing, de koepelorganisatie of vereniging van speeltuinen en/of kinderboerderijen. Een andere optie is om via de beleidsmedewerker van de gemeente in contact te komen met de beheerders van de locaties. Het verschilt per gemeente onder welke beleidsportefeuille(s) de verschillende soorten buurtlocaties vallen, denk aan: jeugd, openbare ruimte, buiten spelen, sport en spelen, duurzaamheid en milieu of welzijn en zorg.
Acties voor de JOGG-regisseur:
Werk samen met bijvoorbeeld een gebiedsmanager van een welzijnsorganisatie om het plan te introduceren.
Indien van toepassing: pitch het plan tijdens een beheerdersoverleg om meerdere buurtlocaties tegelijk te bereiken.
Verstuur een wervingsmail via het werknet
De kick-off wordt georganiseerd bij een van de deelnemende locaties en markeert de officiële start van het plan. Tijdens deze bijeenkomst komen alle deelnemende locaties samen om het doel, het aanbod vanuit de gemeente (fruit en waterton), de werkwijze van JOGG-Teamfit en de looptijd te bespreken. Dit gebeurt aan de hand van een presentatie (voorbeeld te vinden onder 'tools').
Wie zijn aanwezig?
De JOGG-regisseur
De JOGG-Teamfit coach
De fruitleverancier
De deelnemende locaties
Praktische afspraken:
De JOGG-regisseur stelt een overzicht op van de deelnemende buurtlocaties, inclusief contactgegevens van de verantwoordelijke contactpersoon.
De fruitleverancier houdt bij hoeveel weken elke buurtlocatie fruit ontvangt en informeert de JOGG-regisseur zodra een buurtlocatie klaar is. Dit moment kan worden gebruikt voor een eindevaluatie.
De JOGG-Teamfit coach geeft een korte toelichting op de werkwijze, zodat buurtlocaties direct met kleine stappen aan de slag kunnen gaan.
Communicatiekansen:
De kick-off biedt een mooi moment om aandacht te genereren via een persbericht. Het is ook interessant om een wethouder gezondheid of jeugd uit te nodigen om deel te nemen, wat bijdraagt aan de zichtbaarheid en draagvlak voor het plan.
Rol JOGG-regisseur
Budget regelen: Zorgt voor de financiering vanuit beschikbare middelen zoals SPUK/GALA of lokaal budget.
Bestellingen: Regelt watertonnen via drinkschoolwater.nl en schakelt een fruitleverancier in.
Presentatiemateriaal: Zorgt voor fruitkisten (eventueel via de fruitleverancier) en laat, indien nodig, sponsorborden maken met logo’s van betrokken partijen (zoals gemeente, JOGG-Teamfit en fruitleverancier).
Werving: Coördineert de werving van buurtlocaties.
Organisatie kick-off: Neemt de lead bij de organisatie van de kick-off en zorgt voor een soepel verloop.
Communicatie: Verkent communicatiemogelijkheden, zoals een persmoment of het betrekken van een wethouder.
Verantwoording: Voert de eindevaluaties uit en legt verantwoording af over het budget.
Rol JOGG-Teamfitcoach
Bezoeken en begeleiden: Bezoekt locaties en begeleidt hen stap voor stap naar een gezondere voedselomgeving.
Gespreksthema’s: Bespreekt de gezondere voedselomgeving, maakt een Mijn Teamfit-account aan en stuurt een terugkoppeling naar de JOGG-regisseur.
Bijdrage aan kick-off: Verantwoordelijk voor een deel van de inhoud van de kick-off, in samenwerking met de JOGG-regisseur.
Opvolging: Stuurt na afloop van de kick-off een mail om afspraken met verenigingen in te plannen.
Rol fruitleverancier
Levering beheren: Houdt een overzicht bij van de leveringen aan deelnemende locaties en zorgt dat deze op de afgesproken dagen plaatsvinden.
Presentatiemateriaal: Levert fruitkratten, eventueel met display, om het fruit aantrekkelijk te presenteren op de bar, tafel of in de kantine.
Voortzetting: Kan na afloop van het plan een aanbieding doen aan locaties om het fruit structureel te blijven leveren.
Rol buurtlocatie
Aanwezig bij de kick-off;
Zorgt voor een contactpersoon met de fruitleverancier;
Zorgt voor een contactpersoon met de JOGG-Teamfitcoach en plant een afspraak in;
Zorgt ervoor dat de nulmeting, tussenmeting en de eindevaluatie ingevuld wordt.
Tools
Hieronder vind je een verzameling standaarddocumenten die je kunt gebruiken om het plan soepel en efficiënt te laten verlopen. Deze tools helpen bij elke stap van het proces, van werving tot evaluatie.
Voorafgaand aan het plan wordt een wervingsmail gestuurd of een flyer verspreid waarmee locaties zich kunnen aanmelden voor de gezonde voedselomgeving en het aanbod van fruit en waterkannen. Het is aan te raden ook telefonisch contact op te nemen om hen te enthousiasmeren.
Let op! Flyer is een voorbeeld en moet worden aangepast, incl. de QR code!
Tijdens de kick-off wordt het plan voor water en fruit geïntroduceerd. Hiervoor is een voorbeeldpresentatie opgesteld die je kunt aanpassen aan jouw situatie. Alle belangrijke onderdelen van het plan zijn hierin opgenomen.
Na de kick-off stuurt de JOGG-Teamfit coach een terugkoppelingsmail naar de locaties om individuele afspraken in te plannen. Als een locaties niet reageert, kan het werknet worden ingeschakeld om opnieuw contact op te nemen.
Hoe zorg je voor een aantrekkelijke presentatie van fruit? Deze toolkit biedt tips voor het effectief aanbieden van fruit, advies over waar je het fruit kunt inkopen en een kostenoverzicht per locatie per week.
Evaluatie
Start het wervingsplan met een nulmeting of inventarisatie van de producten die beschikbaar zijn op de buurtlocatie. Dit kan door een vragenlijst in te vullen samen met bijvoorbeeld de kantinecommissie of het bestuur.
Betrek bezoekers:
Vraag hen naar hun mening over de gezonde voedselomgeving:
Laat vragenlijsten achter in de kantine of horeca met een postbus voor de ingevulde formulieren.
Of maak een flyer met een QR-code die direct naar de digitale vragenlijst leidt.
Let op: De flyer hieronder is een voorbeeld. Vergeet niet een eigen QR-code aan te maken voor jouw uitvoering.
De tussenevaluatie wordt uitgevoerd door de JOGG-Regisseur met de locatie en gaat over de voortgang en de afname van fruit en water op de locatie.
De eindevaluatie wordt door de JOGG-Regisseur gedaan met de vereniging.
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op