- Maak de omgeving gezond
- Omgevingen
- Media
- Gaming
- Play Biba: beweeggame voor ouders en (jonge)kinderen
-
Media
-
Buurt
-
Bewegen
Play Biba: beweeggame voor ouders en (jonge)kinderen

Play Biba is een digitale app die bewegen in de buitenruimte stimuleert. Deze app stimuleert ouders of verzorgers en kinderen om samen buiten in beweging te komen. Play Biba is ontwikkeld in Canada. En daar is het inmiddels behoorlijk groot. De Nederlandse Rutger Willemse is, vanuit Spanje, de Europese distributeur van Play Biba. Marije Buiter van Speelplan (zie kader) maakte enige tijd geleden kennis met de app en is er enthousiast over. Rutger: “Heel wat landen hebben inmiddels Play Biba-speeltuinen: onder meer de Verenigde Staten, Australië, Engeland, Ierland, Spanje en Kroatië. Er zijn al meer dan duizend steden in de wereld met een Play Biba-speeltuin.” De naam ‘Biba’ is gebaseerd op het Japanse woord asobiba (遊び場) en dat betekent ‘speeltuin’.
Speelplek combineren met digitale elementen
Voor wie? Ouders met (jonge)kinderen.
Kosten? eenvoudig pakket circa 2500 euro (afhankelijk van de grootte van een speeltuin). Voor 20 euro per maand ontvang je een rapport over het gebruik van de app. Gratis voor gebruikers.
Verschenen in? 2020
Marije houdt zich voor Speelplan vooral bezig met het reilen en zeilen van het ontwerpteam, het inspectieteam en het adviesteam van Speelplan. “Ik heb honderden wandelingen gemaakt met kinderen door wijken en buurten! En daar halen we heel veel uit. We observeren, kijken en praten met de kinderen. Zo krijgen we een heel goed beeld van de veiligheid van de wijk en waar de speel- en beweegbehoeften van de kinderen liggen. Wat we best vaak hoorden tijdens die wandelingen was: als ik in de speeltuin ben, zitten papa en mama vaak op hun telefoon. Heel herkenbaar natuurlijk. Je ziet het ook gebeuren, ouders die zeggen: ‘ja, lieverd, ga nog maar een keer van de glijbaan’ – en ondertussen snel even hun mail checken. Je speelt vaak actiever met je kind als je je telefoon wegstopt.” Play Biba dacht om door de telefoon juist in te zetten om actiever met je kind te kunnen spelen in de speeltuin – en een speelplek aantrekkelijker te maken. Play Biba voegt allerlei digitale spel- en beweegopties aan toe, bijvoorbeeld een race doen, poppetjes verzamelen en allerlei kleurtjes geven of wegrennen voor een mummie.” Play Biba combineert dus de speelplek met allerlei digitale toevoegingen, waardoor een speelplek veel langer uitdagend en verrassender blijft.
““Je voegt speelfuncties toe aan bestaande speelplekken. Waardoor kinderen er langer, actiever – en meer samen met hun ouders kunnen spelen.””
Hoe werkt het?
Rutger: “Het werkt heel eenvoudig! Bij de ingang van de speelplek bevindt zich een bord dat aangeeft dat het een Play Biba-speeltuin is met een aanwijzing om de app gratis te downloaden. Daarna vraagt de app met welke toestellen en welk spelletje ze willen spelen… En dan begint de lol!” De ouder of verzorger scant het Play Biba-icoon op het apparaat waarna de ‘saaie wip’ verandert in een spannende opdracht.
In de praktijk
Marije: “De kracht is, wat mij betreft, dat ouders, verzorgers, opa en oma etc. en kinderen samen spelen. En als je de app gebruikt kun je niet ondertussen je mail of facebook checken!” Dat is ook precies de bedoeling, legt Rutger uit. “Play Biba is uniek, want het is de enige app die minder schermtijd én toenemende fysieke inspanning voor kinderen aanmoedigt.
Veel buurten en wijken beschikken jammer genoeg over weinig groen en slechts kleine speelplekken voor kinderen. Met name op dat soort locaties kan Play Biba echt iets toevoegen. Rutger: “Op een speelse en slimme manier kan de app daarnaast een bijdrage leveren aan het oplossen van een aantal andere actuele problemen in de samenleving. Denk aan (kinder)obesitas, te veel zitten en het feit dat veel kinderen dagelijks ‘te veel schermtijd’ hebben.” Goed om te weten: aan de Play Biba-app worden ook regelmatig nieuwe spellen toegevoegd.
Effect
Uit onderzoek blijkt dat de hartslag van kinderen gemiddeld 40 procent hoger is met het gebruik van de Play Biba-app dan als ze zonder Play Biba spelen. Ook zijn kinderen 80 procent van de tijd in beweging en de overige 20 procent zijn ze op de telefoon het spel aan het spelen. Ook krijg je als gemeente – als je voor die optie kiest – inzicht in welke speeltoestellen favoriet zijn en wat de favoriete dagen en tijden zijn dat kinderen spelen. Daar zou je je activiteitenaanbod eventueel op aan kunnen passen.

Het lokale JOGG-werknet
Voor een succesvolle plaatsing van Play BIBA is samenwerking essentieel. Denk daarbij in ieder geval aan de volgende onderwerpen.
Vooronderzoek: Het is belangrijk om niet zomaar te starten met Play BIBA op een speeltuin. Wonen er kinderen 0-4 jaar? Is er behoefte aan? Zo ja, als dit een middel is om kinderen met ouders in beweging te krijgen. Werk samen met collega's van openbare ruimte, het Sportservice Team/welzijnsorganisaties en de verantwoordelijke voor beheer en onderhoud om een geschikte locatie te bepalen.
Plaatsing: Speelplan is de leverancier van de Play BIBA. Maak een afspraak met hen om de plaatsing verder te bespreken.
Activiteitenaanbod: Betrek het Sportservice Team, welzijnsteams, lokale influencers of sleutelfiguren voor bekendheid en activatie van de app.
Promotie: Informeer kinderopvanglocaties/bso/scholen. Organiseer een kick-off of andere activiteiten.
Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker
Verbind afdelingen zoals beheer en onderhoud en ruimtelijke ordening.
Zorg voor financiering: Denk aan ongeveer 2500 euro (afhankelijk van grootte speeltuin) en 20 euro per maand voor maandelijks rapport voor monitoring. Denk bijvoorbeeld aan gelden vanuit uit innovatie, digitalisering, sportakkoord of SPUK.
Gebruik beleidsplannen over technologie en innovatie als ingang om te expirimenteren met Play BIBA. Start klein, met een speeltuin, en betrek speelplan voor advies. In beleidsplannen zijn vaak zinnen opgenomen als: ‘experimenteren met innovatie, digitalisering of technologie om kinderen en jongeren in beweging te krijgen en te houden'. Dit kan een haakje zijn om te starten.
Jouw rol als JOGG-regisseur
Doe goed vooronderzoek, is er behoefte in bepaalde wijk en is de doelgroep daar? Ga op zoek naar een geschikte speeltuin en kom met een goed onderbouwd advies naar de gemeente toe.
Zorg voor activiteiten aanbod en bekendheid van de app en evalueer dit eens in de zoveel tijd. Reken hier uren en tijd voor indien je als gemeente gebruikt wilt maken van structureel activiteitenaanbod.
Organiseer een kick-off
Informeer bewoners en omwonende van de speeltuin.
Breng Play BIBA een aantal keer per jaar onder de aandacht bij kinderopvanglocaties/bso/scholen en bewoners.
Meer weten?
Kijk hier hoe het werkt of neem contact op met Speelplan