Er liggen inmiddels twintig Urban Dance Grounds, verspreid over steden in alle delen van het land. Een Urban Dance Ground is een vrij toegankelijke, interactieve plek in de wijk waar kinderen op zelf gekozen muziek kunnen dansen. Er staat een DJ-post, waar de kinderen zelf hun muziek kunnen afspelen als ze aan het wiel draaien. De kinderen en jongeren kunnen ook eigen (dans)TikToks opnemen.

Een onderbelichte doelgroep

In dit artikel zoomen we in op Urban Dance Ground, een fysieke plek in de openbare ruimte waar voornamelijk meiden elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen dansen op een old-skool zwart-wit geblokte dansvloer. De Urban Dance Ground heeft als doel om beweging te stimuleren en de sociale cohesie in de wijk te vergroten.

Voor wie? Bovenal voor meisjes van ca. 10 tot 16 jaar.

Kosten? Nijha is de productleverancier van de Urban Dance Ground. De aanschafkosten van één dansvloer zijn ongeveer 25.000 euro met tien jaar garantie op de vloer en de attributen van de Urban Dance Ground. De dansvloer is gratis te gebruiken voor iedereen in de wijk.

Verschenen in? 2020.

Petra Pluimers is de bedenker van de Urban Dance Ground. Ze is consultant vanuit Urban Life Consultancy en deed onderzoek naar het gebruik van de openbare ruimte in Utrecht. Daarvoor hield ze een enquête onder duizend jongeren. Met als belangrijke uitkomst dat 54 procent van de jongens tussen 12 en 16 aangaf weleens te bewegen in die openbare ruimte, bijvoorbeeld in een voetbalkooi, en maar 7 procent van de meisjes. Waarom dat zo is? Er is voor meisjes te weinig beweegaanbod in de openbare ruimte.

Petra heeft tijdens en na haar onderzoek heel veel gesproken met meisjes in deze leeftijdsgroep, hen gevraagd wat zíj zouden willen. “Steevast kwam daaruit: iets met dansen, iets met muziek, iets met TikTok.” Daar is ze zich voor gaan inspannen en zo ontstond uiteindelijk Urban Dance Ground. “Ik ben met een groep meisjes gaan zitten, we zijn aan een soort design thinking gaan doen. Iets met zwart-wit-blokken, iets met geel, iets met muziek en een dansje doen. We willen iets wat niet kapot kan en niet te groot is. Daar is het allemaal begonnen.”

Petra nam letterlijk de tekeningen onder haar arm mee op zoek naar een ontwikkelaar. Zo kwam ze bij Nijha uit. Kort daarop pitchte ze het idee bij de gemeente Utrecht. Met succes, de gemeente wilde meewerken aan een pilot en die meefinancieren. Sindsdien is het heel snel gegaan. Inmiddels zijn er meer dan twintig. En ze zijn doorontwikkeld. “Nu kunnen ze in één dag worden aangelegd. Ze zijn hufterproof, kunnen tegen alle weersomstandigheden en worden niet snel vies. Ze worden compleet prefab gemaakt.”

“Meisjes zijn – nog steeds – een onderbelichte doelgroep.”
Petra Pluimers
Bedenker Urban Dance Ground

De oren en ogen van de wijk

Mitchell Haijen is namens Sciandri coördinator van Amsterdam-Zuidoost en Amsterdam-Noord. Sciandri is een sport-buurtwerkorganisatie in Amsterdam en omgeving. Amsterdam-Holendrecht heeft ook een eigen Urban Dance Ground.

Mitchell: “Op donderdagen bieden wij ons sport-buurtwerkprogramma aan in de wijk en staan we ook bij de Urban Dance Ground. Die ligt bij ons tussen het Cruyff Court en twee scholen. Dus ideaal bereikbaar voor, op en na school.”

De omgeving van de Urban Dance Ground is ruim een jaar geleden met adviezen van Sciandri gerenoveerd. “Wij zijn de oren en ogen van de wijk en spreken natuurlijk heel veel kinderen. Dus kunnen wij goed inschatten wat zij graag willen.” Het schoolplein is opgeknapt. En er is meer ruimte gecreëerd om te bewegen. Zo is er bijvoorbeeld nu ook een stangenpark met sport- en beweegtoestellen waar iedereen gebruik van kan maken. Petra is het helemaal eens met deze werkwijze: “Ga in gesprek met de doelgroep. Betrek hen bij het uitzoeken van de beste plek. Kijk of daar voldoende licht is. Zorg ervoor dat er prullenbakken zijn, zodat het schoon blijft. In Schiedam ligt ‘ie bijvoorbeeld voor de deur van een dansschool. Fantastisch natuurlijk.”

“Als je wilt dat de kinderen er gebruik van maken, moet je een plek zoeken waar ze ook daadwerkelijk zijn.”
Mitchell Haijen
Coördinator Sciandri Amsterdam-Zuidoost

In de praktijk

Mitchell: “In de praktijk zien wij dat er meer meisjes dan jongens gebruik van maken, terwijl we op het Cruyff Court meer jongens zien. Als wij voorheen naschools aanbod hadden in de wijk op een Cruyff Court dan verloren we heel veel meisjes, die we nu wel iets te bieden hebben. We zien echt een groei van de deelname van de sportparticipatie van de meisjes.”

Omdat het nieuw is, wekte het vanzelf al interesse, zag Mitchell. En de optie er muziek te kunnen spelen trekt ook aan. “Deels trekt het dus de aandacht zonder dat daar echt extra inspanningen voor nodig zijn. Daarnaast proberen we ook in ons aanbod de Urban Dance Ground op te zoeken. Ik ga dan bijvoorbeeld met twintig jongens het Cruyff Court op en een collega met tien, twaalf meiden naar de Urban Dance Ground. Zodat we echt differentiëren en ieder in zijn of haar eigen sportbehoefte laten voorzien.”

Wie de aanschaf van een Urban Dance Ground overweegt, raadt Mitchell aan te beginnen met heel goed in beeld te krijgen wat precies de sportbehoeftes zijn van je doelgroep in de wijk. Begin met research. Ga na wat er nodig is. Cruciaal is ook de precieze plek. “Het is heel simpel: als je wilt dat de kinderen er gebruik van maken, moet je een plek zoeken waar ze ook daadwerkelijk zijn.”

Effect

Mitchell: “Het doel van de opening, die wij als Sciandri samen met de scholen hebben verzorgd, was destijds vooral om de kinderen te laten kennismaken met alles wat nieuw was rond het plein, waaronder de Urban Dance Ground. Gewoon laten zien wat het is en dat het er is. Ze enthousiast maken.” Dat is gelukt. Er wordt volop gedanst. “We gebruiken de plek ook op momenten dat wij in de wijk zijn. Dat draagt er allemaal bij toe dat ze er ook volop gebruik van maken als wij er niet zijn. Tijdens de pauzes op school, na school, zelfs voor school en in het weekend.”

Petra ziet dit inmiddels op steeds meer plekken gebeuren. De meeste voldoening haalt ze uit de reacties van de meisjes zelf en dat de Urban Dance Grounds door hen gebruikt worden. “Al komen ze maar vast éven buiten, om met een muziekje een TikTok-filmpje op te nemen. Met niks doen komen ze sowieso niet in beweging.” En, minstens zo essentieel: “Meisjes ervaren dat zij er ook toe doen, dat er eindelijk iets is wat ook zij leuk vinden. Dat er een plek is voor hen.”

Het lokale JOGG-werknet

Voor een succesvolle plaatsing van een Ground is samenwerking essentieel. Denk daarbij in ieder geval aan de volgende onderwerpen.

  • Vooronderzoek: Het is belangrijk om niet zomaar ergens een Ground neer te leggen. Werk samen met collega's van openbare ruimte, het Sportservice Team en de verantwoordelijke voor beheer en onderhoud om een geschikte locatie te bepalen.

  • Plaatsing: Nijha is de leverancier van de Urban Dance Ground. Maak een afspraak met hen om de plaatsing te bespreken.

  • Activiteitenaanbod: Betrek het Sportservice Team, welzijnsteams of lokale dansscholen voor activiteiten op de vloer.

  • Promotie: Informeer scholen en organiseer een kick-off of andere activiteiten. Werk ook samen met de lokale cultuurcoach.

Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker

  • Verbind afdelingen zoals beheer en onderhoud en ruimtelijke ordening.

  • Zorg voor financiering: eenmalig voor de plaatsing en structureel voor onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan gelden vanuit uit innovatie, digitalisering, sportakkoord of SPUK.

  • Gebruik beleidsplannen over technologie en innovatie als ingang om de Urban Dance Ground te realiseren. Start klein, met één dansvloer, en betrek de leverancier vroeg in het proces. In beleidsplannen zijn vaak zinnen opgenomen als: ‘experimenteren met innovatie, digitalisering of technologie om kinderen en jongeren in beweging te krijgen en te houden'. Dit kan een haakje zijn om de Urban Dance Ground te realiseren binnen jouw gemeente.

Jouw rol als JOGG-regisseur

  • Ga op zoek naar een geschikte plek en geef een goed onderbouwd advies aan de gemeente over waar de Urban Dance Ground het best geplaatst kan worden.

  • Start met het aanschaffen van één dansvloer en zet het eventuele programmeringsaanbod hierop goed neer en evalueer hoe die in de wijk wordt gebruikt.

  • Organiseer samen met een lokale dansschool een toffe kick-off ter promotie.

  • Informeer de omliggende bewoners. Op de DJ-post kan een begin- en een eindtijd ingesteld worden. Met drie meter afstand vervaagt het geluid, dus de hoeveelheid geproduceerd geluid is beperkt.

  • Neem de Urban Dance Ground mee in het bestaande lokale programmeringsaanbod. Reken hier uren en tijd voor indien je als gemeente gebruik wilt maken van een actief programmeringsaanbod.

  • Breng de Urban Dance Ground gedurende het jaar een aantal keer onder de aandacht bij de scholen via diverse communicatiemiddelen.

  • Neem contact op met andere gemeenten voor het gebruik van de vloer.

  • Bewaak dat de Urban Dance Ground ook zijn doelgroep blijft behouden – en niet wordt ‘gekaapt’ door andere groepen.

Meer weten?