Voedseleducatie binnen de JOGG-aanpak

Gezond eten en drinken de norm maken: daar draag jij als JOGG-regisseur aan bij. Voedseleducatie kan dat versterken – zolang je het slim inzet. Kinderen en jongeren leren zo waarom gezonde voeding belangrijk is, waar hun eten vandaan komt, hoe het groeit en hoe ze er zelf iets gezonds van kunnen maken. Ze leren gezond eten te herkennen, bewuste keuzes te maken en zelfstandig met voeding om te gaan – vaardigheden waar ze hun leven lang plezier van hebben! Je hoeft voedseleducatie niet zelf te ontwikkelen of organiseren. Er zijn al veel goede initiatieven, erkende interventies en betrokken netwerken waar je als JOGG-regisseur op kunt aansluiten. Jouw kracht zit in het verbinden en agenderen.
Jouw rol als JOGG-regisseur
Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Je helpt scholen, kinderopvang en gemeenten door gebruik te maken van wat er al is. Denk aan erkende interventies op het Loket Gezond Leven en programma’s als Smaaklessen of Weet wat je eet, en natuurlijk de ondersteuning van Jong Leren Eten-makelaars en Gezonde School-adviseurs. . De erkende interventies hebben positief effect op het gedrag van de kinderen.
Concreet betekent dit:
Je zet voeding én daarmee voedseleducatie op de agenda, binnen je werknet maar ook bij de JOGG-beleidsmedewerker en wethouder.
Je schakelt de juiste partners in uit je netwerk.
Je stimuleert samenwerking zodat voedseleducatie structureel wordt verankerd in beleid.
Je verkent kansen en kijkt of het mogelijk is om voedseleducatie aan bredere initiatieven te koppelen zoals de stimuleringsregeling Gezonde School en het subsidieprogramma school en omgeving
Samenwerken, zo maak je het verschil
Jong Leren Eten-makelaars: bouwen regionale netwerken met ‘hulptroepen’ voor voedseleducatie (zoals moestuin- en kookcoaches) en verbinden vraag en aanbod.
Gezonde School-adviseurs: zorgen voor structurele en schoolbrede inbedding van voedseleducatie in het onderwijs door het bieden van begeleiding.
Tool en initiatieven
Smaaklessen - erkend lesmateriaal over Smaak, Gezond eten, consumentenvaardigheden, voedselproductie en koken voor PO en V(S)O.
Voedingscentrum: losse lesinspiratie en praktische activiteiten (vo en mbo). Onder andere Weet wat je eet - erkend lesmateriaal voor V(S)O en MBO wat eten doet in je lijf, welke invloed eten heeft op het milieu en hoe je wordt verleid tot bepaalde keuzes. Ook is er een les waar leerlingen zelf gaan koken.
MBO burgerschap over voeding - 6 lessen over gezondheid, duurzaamheid en verleidingen voor MBO-studenten.
Loket Gezond Leven - biedt overzicht van diverse erkende interventies
Gezonde School database – hier vind je Gezonde School-activiteiten met erkende interventies die direct gekoppeld is aan werken met de Gezonde School-aanpak.
Alliantie Schooltuinen – kennisbron voor moestuinieren en het opzetten van een schooltuin.
Jong Leren Eten: ontdek hier overzichten van het aanbod van voedseleducatie per gemeente en regio.
Vereniging GDO – koepel van lokale natuur- en duurzaamheidsorganisaties.
Tips!
Kok in de Klas – 16 t/m 18 juni 2025
Een kok in de klas maakt voedseleducatie tastbaar en inspirerend. Leerlingen mogen alles vragen over koken, eten en het koksvak. Na het evenement kunnen scholen structureel inzetten op koken door gebruik te maken van de Kok in Klas video’s die door het hele jaar gratis te gebruiken zijn.
Nieuw lesmateriaal: Blik op je eten! vanaf 25 mei beschikbaar
Smaaklessen heeft in samenwerking met Kokkerelli - Kids University for Food & Health nieuw lesmateriaal ontwikkeld: Blik op je Eten! Een inspirerende set van 20 kant-en-klare activiteitenkaarten voor iedere groep, perfect inzetbaar voor, tijdens of na de lunch. Zijn er veel scholen in jouw gemeenten die schoolmaaltijden aanbieden? Dan is dit een mooie manier om ze in aanraking te brengen met voedseleducatie.

Hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Een paar voorbeelden uit JOGG-gemeenten:
Hoeksche Waard
De gemeente werkte samen met Jong Leren Eten om streekproducten en het boerderijleven een plek te geven in de klas. Middels een samenwerking tussen de JOGG-regisseur, beleidsmedewerkers en het onderwijs ontstonden praktijkgerichte voedseleducatie-activiteiten zoals boerderijbezoeken en lessen over lokale voeding.
Bekijk dit voorbeeld uit Hoeksche Waard
Noordoost-Brabant
In deze regio startte een unieke samenwerking tussen bedrijven en scholen, ondersteund door lokale JOGG-regisseurs, Jong Leren Eten Makelaar en de Gezonde School-adviseur. Via gastlessen, bedrijfsbezoeken en voedseleducatieprogramma’s leren leerlingen over gezond eten én over de weg van boer tot bord. Zo ontstaat een sterk netwerk waarin voedseleducatie verbonden is aan de leefomgeving van kinderen.
Bekijk het voorbeeld uit Noordoost-Brabant
Wil je graag persoonlijk advies?
Sluiten de bestaande programma's en interventies niet aan bij de behoeften binnen jouw gemeente? Of zie je door de bomen het bos niet meer? Laat het ons weten – wij helpen je graag op weg!
Neem contact op