Voedseleducatie binnen de JOGG-aanpak

Gezond eten en drinken de norm maken: daar draag jij als JOGG-regisseur aan bij. Voedseleducatie kan dat versterken – zolang je het slim inzet. Kinderen en jongeren leren zo waarom gezonde voeding belangrijk is én hoe ze gezonde keuzes kunnen herkennen. Je hoeft voedseleducatie niet zelf te organiseren. Er zijn al veel goede initiatieven, erkende interventies en betrokken netwerken waar je als JOGG-regisseur op kunt aansluiten. Jouw kracht zit in het verbinden en agenderen.
Jouw rol als JOGG-regisseur
Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Je helpt scholen, kinderopvang en gemeenten juist om gebruik te maken van wat er al is. Denk aan erkende interventies op Loket Gezond Leven, programma’s als Smaaklessen of Weet wat je eet, en natuurlijk de ondersteuning van Jong Leren Eten-makelaars en Gezonde School-adviseurs.
Concreet betekent dit:
Je brengt voeding én daarmee voedseleducatie op de agenda.
Je schakelt de juiste partners in.
Je stimuleert samenwerking zodat voedseleducatie structureel wordt verankerd in beleid.
Kijk of het mogelijk is om voedseleducatie aan bredere initiatieven te koppelen zoals het subsidieprogramma school en omgeving.
Samenwerken met deze partners maakt het verschil
Jong Leren Eten-makelaars: helpen scholen en kinderopvang bij het vinden van passende voedseleducatie.
Gezonde School-adviseurs: zorgen voor structurele inbedding van voedseleducatie in het onderwijs.
Tools en handige initiatieven
Smaaklessen - lesmateriaal voor groep 1 t/m 8 en VO
Weet wat je eet - lesmateriaal over etiketten, keuzes en duurzaamheid
Loket Gezond Leven - overzicht van diverse erkende interventies
Tip: Kok in de Klas – 16 t/m 18 juni 2025
Een kok in de klas maakt voedseleducatie tastbaar en inspirerend. Leerlingen mogen alles vragen over koken, eten en het koksvak.
Inschrijven kan van 10 t/m 31 maart, altijd in duo’s (klas + kok).
Meer info over Kok in de Klas

Hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Een paar voorbeelden uit JOGG-gemeenten:
Hoeksche Waard
De gemeente werkte samen met Jong Leren Eten om streekproducten en het boerderijleven een plek te geven in de klas. Middels een samenwerking tussen de JOGG-regisseur, beleidsmedewerkers en het onderwijs ontstonden praktijkgerichte voedseleducatie-activiteiten zoals boerderijbezoeken en lessen over lokale voeding.
Bekijk dit voorbeeld uit Hoeksche Waard
Vlaardingen
De JOGG-regisseur bracht Smaaklessen actief onder de aandacht bij scholen. Door het te koppelen aan bestaande gezondheidsinitiatieven is voedseleducatie nu structureel onderdeel van het onderwijs.
Bekijk dit voorbeeld uit Vlaardingen
Noordoost-Brabant
In deze regio startte een unieke samenwerking tussen bedrijven en scholen, ondersteund door lokale JOGG-regisseurs, Jong Leren Eten en de Gezonde School-adviseur. Via gastlessen, bedrijfsbezoeken en voedseleducatieprogramma’s leren leerlingen over gezond eten én over de weg van boer tot bord. Zo ontstaat een sterk netwerk waarin voedseleducatie verbonden is aan de leefomgeving van kinderen.
Bekijk het voorbeeld uit Noordoost-Brabant
Haarlem
De JOGG-regisseur bracht scholen in contact met de Jong Leren Eten-makelaar en de Gezonde School-adviseur. Zo ontstond een overzicht met alle educatieve en ervaringsgerichte activiteiten rondom voeding.
Haarlem - Overzicht Voedseleducatie 2021–2022 (PDF)
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op