Succesvolle JOGG-tandem in Zeist
De JOGG-regisseur werkt nauw samen met de JOGG-beleidsmedewerker om binnen de gemeente structureel te bouwen aan een gezondere omgeving, zowel in praktijk als beleid. In JOGG-gemeente in Zeist pakken ze dat inspirerend op.
JOGG-tandem
Bij Mariëlle Bergs (JOGG-regisseur) en Jolanda van Manen (beleidsmedewerker).
De rol van het JOGG-team
Het JOGG-team, bestaande uit Jenna en Nynke, speelde een belangrijke rol. Ze werkten een gedetailleerd adviesrapport uit voor het gemeentebestuur, waarin ze voorstelden om op strategische plekken zoals parken en speelpleinen watertappunten te plaatsen. Dit moet ervoor zorgen dat mensen op veel plekken in de stad hun waterflesje kunnen bijvullen. Dit draagt niet alleen bij aan gezondheid, maar vermindert ook plastic afval.
Uitdagingen
Een grote uitdaging was het vinden van geschikte locaties. De plekken moesten niet alleen binnen vijf meter van een waterleiding liggen, maar ook veilig zijn en op openbare grond. Dankzij de nauwe samenwerking met de gemeentelijke afdeling openbare ruimte werden deze uitdagingen effectief aangepakt.
Video
“Wanneer je als gemeente waterdrinken tot norm wilt maken, dan moet je niet alleen binnen, maar ook buiten altijd binnen redelijke afstand een watertappunt hebben”, verklaart Nynke. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat ze gemakkelijk hun flesje water kunnen bijvullen in de openbare ruimte, vult Jenna aan. “Dat bereik je niet door op een paar willekeurige plekken een watertappunt te realiseren.”
“Als je echt impact wil maken, moet je het stevig neerzetten. Met twee watertappunten in een stad met 120.000 inwoners maak je niet het verschil. Met meer dan 40 wel"”
Het lokale JOGG-werknet
Voor dit project werkte het JOGG-team in Dordrecht samen met diverse partijen, waaronder de gemeentelijke afdeling openbare ruimte, het waterleidingbedrijf, en andere gemeentelijke afdelingen. Deze samenwerking zorgde ervoor dat alle betrokkenen vanaf het begin goed waren geïnformeerd en dat de uitvoering soepel verliep.
Deze samenwerking verliep goed, vertelt Jenna die als JOGG-regisseur het netwerk met de gemeente, het waterleidingbedrijf en andere betrokkenen onderhoudt.“De mensen van de gemeente kennen de stad op hun duimpje. Zij wisten precies wat kon en wat niet kon en hadden veel specifieke kennis over het gebruik van betreffende parken en pleintjes. Zij voorkwamen bijvoorbeeld dat er een watertappunt ingetekend werd op een plek waar een keer per jaar een podium wordt opgebouwd voor een buurtfeest. Het is dus echt heel waardevol om hen er vroeg bij te betrekken.”
Zelf aan de slag
Zelf aan de slag met het realiseren van (meer) watertappunten in jouw gemeente?
Tips van JOGG-Team Dordrecht
Betrek afdeling openbare ruimte, zij gaan vervolgens op de waterleidingkaart gaan puzzelen op de precieze plekken.
Kaart aan dat watertappunten niet alleen een gezonde leefstijl bevorderen maar ook de hoeveelheid plastic flesjes terugdringen. Hiermee zirg je voor een breder draagvlak in het gemeentebestuur.
Neem het argument mee dat buiten zijn goed is voor de mentale gezondheid van mensen en eenzaamheid tegengaat. Hier is de politiek ook ontvankelijk voor, weet Jenna.
Zet de kosten goed op een rij. Niet alleen de aansluitingskosten maar ook die van het onderhoud in de jaren erna. Watertappunten kunnen, mits goed onderhouden, zo tientallen jaar mee.
Betrek de afdeling openbare ruimte omdat zij op de waterleidingkaart gaan puzzelen op de precieze plekken.
Meer watertappunten realiseren
Wil je in jouw gemeente ook meer watertappunten realiseren? Volg dan het stappenplan: 'Watertappunten in de openbare ruimte'. Dit biedt een concreet handvat om zelf aan de slag te gaan en de gezondheid van de kinderen, jongeren en ook direct volwassenen te bevorderen.
-
Voeding