Mediawijsheid

De impact van mediagebruik op jongeren reikt verder dan we vaak denken. Het beïnvloedt hun mentale, fysieke en sociale welzijn. Daarom is het belangrijk dat jongeren mediawijs opgroeien.

Wat is het doel?

In een wereld vol media is het belangrijk dat kinderen en jongeren bewuste keuzes kunnen maken en kritisch kunnen kijken naar wat zij consumeren. Dit noemen we mediawijsheid. Door jongeren te helpen bewust en kritisch met media om te gaan, versterken we hun vermogen om gezonde keuzes te maken en negatieve invloeden te weerstaan. Samen met professionals helpen we jongeren om gezonde mediagewoonten te ontwikkelen.

Jouw rol als JOGG-professional

Als JOGG-regisseur werk je samen met professionals om een omgeving te creëren waarin jongeren gebalanceerd kunnen opgroeien. Jij helpt deze professionals bij het vormgeven van een mediawijze omgeving die jongeren beschermt tegen overmatige digitale verleidingen, zoals reclames voor ongezonde voeding, en die gezond gedrag stimuleert.
  
Je bouwt een sterk werknet rondom mediawijsheid. Werk hiervoor samen met partners zoals de bibliotheek, het Centrum Jeugd en Gezin, jongerenwerk, mediacoaches en scholen. Themaweken zoals de Week van de Mediawijsheid kunnen fungeren als een springplank om partners aan je te binden en een structurele aanpak te realiseren. Door samen te werken met Gezonde School en gebruik te maken van het vignet ‘mediawijsheid’ help je scholen om mediawijsheid duurzaam in hun beleid te verankeren.  

Jouw rol als JOGG-beleidsmedewerker

Als JOGG-beleidsmedewerker kun je mediawijsheid integreren in verschillende beleidsterreinen, zoals het sociaal domein, gezondheid en onderwijs. Werk samen met beleidsmedewerkers uit deze domeinen. Denk aan een gezamenlijke aanpak met bijvoorbeeld de sociaal domein collega’s om jongeren te beschermen tegen schadelijke media-invloeden, of aan het inbedden van mediawijsheid in gezondheidsbeleid. Zo kun je mediawijsheid structureel verankeren en samen zorgen voor een gezonde mediabalans voor jongeren.

“Veel ouders maken zich zorgen om het gebruik van social media en wat dit betekent voor de mentale gezondheid van hun kinderen.”
Vincent Karremans
Staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport

Video aan de slag met Mediawijsheid:

Aan de slag

Ga aan de slag met de onderstaande programma's, tools en materialen die jouw werk gemakkelijker maken. 

Aan de slag met
  • Week van de Mediawijsheid

    Themadagen
    Bewegen
    Voeding
  • Media Ukkie Dagen

    Themadagen
    Bewegen
    Ontspanning
  • Gezonde School

    Partner
    Voeding
    Bewegen
    Ontspanning

Tools

Hieronder vind je tools en materialen om jouw werk eenvoudiger en effectiever te maken: 

Ontduik te fuik

Ben jij als JOGG-regisseur op zoek naar een manier om VO-scholen in jouw gemeente te betrekken bij de Week van de Mediawijsheid? Dan kan de interactieve lesmodule #ontduikdefuik een mooi startpunt zijn. De module daagt jongeren uit om kritisch te kijken naar de online verleidingen die hun voedingskeuzes en leefstijl beïnvloeden. Deel de module ook met je werknet!  

Mediawijsheid Competentiemodel

Dit model helpt jou en je netwerk om mediawijsheid in verband te brengen met andere JOGG-thema’s zoals voeding, beweging en ontspanning. Het is een waardevol hulpmiddel in jouw gesprekken met de gemeente en lokale partners.

Digitale Balans Model

Biedt professionals inzicht in het schermgebruik van jongeren en ondersteunt hen bij het bevorderen van gezonde digitale gewoonten.

Vind een Mediacoach in de regio

Een mediacoach is een gespecialiseerde professional die kan helpen om mediawijsheid in de gemeente te verankeren. Met hun kennis en expertise kunnen mediacoaches jouw partners adviseren en ondersteunen in het creëren van een mediawijze omgeving voor jongeren. Je kunt hier een mediacoach vinden in jouw regio.

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Onno Klerk