JOGG zet zich in om een gezonde leefomgeving te creëren voor kinderen en jongeren, waarin ze worden uitgenodigd en gestimuleerd om gezond te eten en te drinken. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld over de voedselomgeving van scholen, sportlocaties, kinderdagverblijven, buurthuizen en dagattracties.

Wat is het doel?

Voor álle kinderen en jongeren is het normaal om gezond te eten en te drinken en toegang te hebben tot een gezonde voedselomgeving. JOGG streeft ernaar dat in elke voedselomgeving de gezonde keuze de meest makkelijke, goedkope en aantrekkelijke keuze is. JOGG zet hierbij in op: 

  • Implementatie: inhoudelijke advisering van JOGG-gemeenten door omgevingsadviseurs. Bijvoorbeeld bij het inzetten op meer watertappunten of scoren van de voedselomgeving in de gemeente. Denk ook aan de implementatie van een gezonder voedingsaanbod bij gemeentehuizen, sportlocaties, buurtlocaties en dagattracties met behulp van de JOGG-Teamfit coach.

  • Verbinding: van verschillende partijen (zowel privaat als publiek) waarin kennis, innovatie, expertise en tools worden uitgewisseld. We jagen de partijen aan zelf de regie te pakken in het gezonder maken van de voedselomgeving. Denk bijvoorbeeld aan het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen, Gezond Uit of het Convenant Gezonde Sportevenementen.  

  • Agendasetting: door bijvoorbeeld de lobby voor gezonde schoolmaaltijden. Of het uitvoeren van onderzoek ter onderbouwing van de urgentie met bijvoorbeeld het “Gezonderzoek” naar de invloed van snackable content op social media of een opiniepeiling onder ouders.  

Het Voedingscentrum is hierbij onze kennispartner op het gebied van voeding en voedselkeuzegedrag. Gezamenlijk ondersteunen we door heel Nederland partijen bij het toepassen van de Richtlijn Eetomgevingen.  

Feiten en cijfers

  • De City Deal Gezonde en Duurzame Voedselomgeving 2023 heeft deze factsheet gemaakt om feiten over voedsel(omgeving) altijd bij de hand te hebben. Denk bijvoorbeeld aan: “In 10 jaar tijd is het aantal fastfoodlocaties binnen 5 minuten loopafstand van scholen met 40% gestegen”.  

  • Gemiddeld eten alle kinderen (0-18) minder dan de aanbevolen hoeveelheid fruit per dag (Voedselconsumptiepeiling 2019-2021, RIVM). Kinderen in het basisonderwijs eten vaker fruit dan jongeren in het voortgezet onderwijs (VO). 41,8 procent van de basisschoolleerlingen eet iedere dag een of meer stukken fruit, ten opzichte van 31,2 procent van VO-leerlingen (HBSC-onderzoek, Boer, van Dorsselaer, de Looze e.a., 2022). In 2022 at 43,6% van kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar zeven dagen per week groente. In de oudere leeftijdsgroep lag dit percentage lager; 24,5% van de 12- tot 16-jarigen at dagelijks voldoende groenten in 2022 (Gezondheidsenquete, CBS, 2023). 

  • Uit een flitspeiling die JOGG door Motivaction heeft laten uitvoeren in 2024 blijkt dat ouders het belangrijk vinden dat er gezond eten beschikbaar is bij sportevenementen (70%), in attractieparken (63%) en via gratis watertappunten (57%), en dat ze vaak ook ontevreden over de daadwerkelijke beschikbaarheid van gezond voedsel op deze locaties. Ook wil ruim de helft (56%) minder plekken rond scholen waar ongezond eten wordt verkocht. 

  • Factsheet Invloed van de fysieke en economische omgeving op voedselkeuzegedrag van het Voedingscentrum. 

  • EU Schoolfruit

    Subsidie
    Voeding
  • Programma Schoolmaaltijden

    Voeding
  • Gezonde Basisschool van de Toekomst

    Voeding
    Bewegen
    Ontspanning
  • Groenteboxjes programma

    Voeding
  • Trommel zonder Rommel

    Voeding
  • Themakalender

    Bewegen
    Voeding
    Ontspanning
  • Ambitie Gezonder Voedingsaanbod in Gemeente- en Provinciehuizen

    Voeding

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact op
Lisa van Antwerpen - Adviseur Gezonde Eetomgeving JOGG
Lisa van Antwerpen
Adviseur Gezonde Eetomgeving