Voortgezet onderwijs

In de pauze, in het winkelcentrum of zelfs in de schoolkantine. Overal liggen ongezonde verleidingen op de loer voor middelbare scholieren. Tegelijkertijd bewegen ze vaak te weinig en zitten ze te veel. Zonde, want juist meer bewegen op school helpt hen beter te focussen én verbetert vaak hun schoolprestaties. De leefstijlgewoontes die jongeren in deze levensfase ontwikkelen, nemen ze vaak mee voor de rest van hun leven. Daarom bouwen we samen aan een gezonde school en een omgeving die uitnodigt tot bewegen én gezond eten.
Wat is het doel?
We stimuleren jongeren om in en rondom de school gezonde keuzes te maken, en om meer te bewegen tijdens de schooldag. Als JOGG-professional help je om thema’s als voeding, bewegen en ontspannen een vaste plek te geven binnen het voortgezet onderwijs. Samen met partners uit het werknet zet je in op de scholen zelf, maar ook op de gemeente en de voedselaanbieders in de schoolomgeving.
Hoe maak je het voortgezet onderwijs gezond?
Onthoud bij alles wat je doet: betrek de doelgroep. Alleen zo sluit je goed aan bij hun wensen en behoeften en heb je een grotere kans van slagen.
Benut jouw werknet
Er zijn veel partijen in het werknet waarmee je kunt samenwerken. Een belangrijke partner waarmee jij de middelbare scholen en hun omgeving gezonder kunt maken is de Gezonde School-adviseur.
Denk daarnaast ook aan:
Beleidsmedewerkers van de gemeente;
De sportserviceorganisatie;
De adviseur eetomgevingen van het Voedingscentrum;
Jongerenwerkers;
Jong Leren Eten-makelaars; en
Schoolbesturen.
Gezondheid in al het beleid
Als je een omgeving zoals het voortgezet onderwijs duurzaam gezond wil maken, is het belangrijk om gezondheid te verankeren. In het beleid van alle domeinen van je gemeente én de organisaties waarmee je samenwerkt. Idealiter speelt gezondheid een rol in al het beleid (Health in and for all policies).
Voor het voortgezet onderwijs kijk je naast onderwijs- en gezondheidsbeleid ook naar beleid voor ruimtelijke ordening. Hieronder vallen bijvoorbeeld de veilige fiets- en wandelroutes naar school. En het huisvestingstingsplan voor gymzalen en sporthallen. Gemeenten moeten zorgen voor accommodaties voor bewegingsonderwijs. Zodat leerlingen de vereiste 2 uur bewegingsonderwijs per week kunnen krijgen. Daarnaast speelt ook de eetomgeving rondom de school een rol: beleid kan bijdragen aan het beperken van horeca of snackkarren rondom de school.
Wil je meer weten over het gemeentelijk beleid?
Aan de slag
Ga aan de slag met de onderstaande programma's, tools en materialen die jouw werk gemakkelijker maken.
-
Beleid
Loket Gezond Leven - RIVM
Het Loket Gezond Leven van het RIVM biedt een betrouwbare database. Daarin staan wetenschappelijk onderbouwde leefstijlinterventies voor gezonde voeding, beweging en kansengelijkheid.
Praktijkvoorbeelden
Laat je inspireren door voorbeelden uit de praktijk
-
Overbetuwe pakt met supermarkt Jumbo ongezonde eetgewoontes rondom scholen aan
JOGG-gemeente Overbetuwe zet vol in op het stimuleren van een gezonde omgeving voor jongeren. En dat is niet alleen op school, maar ook in de supermarkt om de hoek. Een van hun doelen is dat minimaal 60% van de middelbare scholen een gezonde leefstijl in hun beleid opneemt en dat de omgeving rond scholen gezondere keuzes stimuleert. Uit onderzoek van de WUR (Wageningen University & Research) en Jong Leren Eten bleek dat veel jongeren tijdens de lunchpauze frikandelbroodjes en energiedrankjes kopen bij de supermarkt, terwijl middelbare school HPC zelf wel een gezonde kantine heeft. Dus bleef de vraag: hoe inspireren we leerlingen dan om wél gezonde keuzes te maken?
Goed voorbeeldVoortgezet onderwijsPubliek-private samenwerkingGedeeld eigenaarschap - Bekijk alle goede voorbeelden
Landelijke afspraken
Ontdek hoe je als JOGG-gemeente profiteert van onze akkoorden en samenwerkingsverbanden
-
Akkoord Gezonde Voeding op Scholen
Het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen is een landelijk initiatief van JOGG. Daarbij is het Voedingscentrum als kennispartner betrokken. Het Akkoord richt zich op de bedrijven die het voedingsaanbod op scholen verzorgen, zoals cateraars, voedingsproducenten, groothandels en watertapleveranciers. Samen werken deze partijen aan het ontwikkelen en beschikbaar stellen van meer gezonde producten op scholen. Hierdoor wordt het voor leerlingen steeds makkelijker én aantrekkelijker om gezonde keuzes te maken.
Wil je graag persoonlijk advies?
Neem contact op