Kinderopvang
In de kindertijd leg je de basis voor een gezonde leefstijl. Als kinderen gezond gedrag al op jonge leeftijd krijgen aangeleerd, profiteren ze hier hun hele leven van. De kinderopvang is een opgroeiomgeving waar een groot aantal kinderen veel tijd doorbrengen. Deze plek heeft dus een aanzienlijke invloed op het voedings- en beweeggedrag van kinderen. Daarom is de kinderopvang de ideale plek om kinderen een gezonde start te geven.
Wat is het doel?
Ervoor zorgen dat een gezonde leefstijl de norm is binnen de kinderopvang. Bijvoorbeeld door kinderen gezonde gewoonten aan te leren.
Denk hierbij aan activiteiten als:
het invoeren van een voedingsbeleid;
kookactiviteiten;
moestuinprojecten;
de Peuter4daagse; en
het integreren van beweging in de dagelijkse routines.
Benut jouw werknet
Er zijn veel partijen waarmee je kunt samen kunt werken. Een belangrijke partner waarmee jij de kinderopvang en hun omgeving gezonder kunt maken is de Gezonde Kinderopvang.
Denk daarnaast ook aan:
de Jeugdgezondheidszorg-professionals;
gezondheidsbevorderaars en inspecteurs van de GGD;
het sportbedrijf (buurtsportcoaches);
Jong Leren Eten-makelaars; en
beleidsmedewerkers van de gemeente.
Gezondheid in al het beleid
Als je een omgeving zoals de kinderopvang duurzaam gezond wil maken, is het belangrijk om gezondheid te verankeren. In het beleid van alle domeinen van je gemeente én de organisaties waarmee je samenwerkt. Idealiter speelt gezondheid een rol in al het beleid (Health in and for all policies).
Werk met beleidsmedewerkers onderwijs samen om te kijken hoe dit onderwerp verankerd kan worden in het onderwijs(achterstanden)beleid. Bijvoorbeeld in het kader van voorschoolse educatie of de Lokale Educatieve Agenda.
Samen met je beleidsmedewerker ruimtelijke ordening kun je actief transport naar de opvang stimuleren. Met de beleidsmedewerker sport kun je kijken naar wat er aanwezig is aan sport- en beweegaanbod en eventuele inzet van buurtsportcoaches. Ga tot slot in gesprek met het sociaal domein om gelijke kansen te bevorderen.
“Door de samenwerking zet je je organisatie op de kaart en ontstaan er korte lijnen tussen de verschillende partners”
Aan de slag
Ga aan de slag met de onderstaande programma's, tools en materialen die jouw werk gemakkelijker maken.
-
Beleid
Loket Gezond Leven - RIVM
Het Loket Gezond Leven van het RIVM biedt een betrouwbare database. Daarin staan wetenschappelijk onderbouwde leefstijlinterventies voor gezonde voeding, beweging en kansengelijkheid.
Praktijkvoorbeelden
Laat je inspireren door voorbeelden uit de praktijk
-
Gemeente Dongen werkt samen aan gezonde kinderopvang
Lokaal samenwerken is één van de belangrijkste factoren voor succes. Dat is bij de JOGG-Dongen een van de pijlers waar ze op inzetten om de kinderopvang in hun gemeente gezonder te maken. Renate Aarts werkt, als medewerker van Petito’s en ambassadeur Gezonde Kinderopvang, met lokale partners om gezond eten en bewegen voor de jeugd makkelijker te maken. Denk aan kinderopvang, scholen, de GGD, combinatiefunctionarissen en lokale telers. De JOGG-werkgroep fungeert als kapstok voor samenwerking, versterkt bestaande initiatieven en lanceert nieuwe acties.
Goed voorbeeldKinderopvangWerken met een werknet -
Regio en supermarkten maken gezonde tussendoortjes toegankelijk
Het begon allemaal met de wens van ouders zelf. Ze wilden dat gezonde tussendoortjes makkelijker en toegankelijker zijn. Ouders gaven aan dat het soms overweldigend is om tussen alle opties in de supermarkt te navigeren en dat ze behoefte hadden aan duidelijke keuzes die echt gezond zijn voor hun kinderen. Dit geluid werd opgepikt door de JOGG-regisseurs in de regio Noord-Veluwe.
Goed voorbeeldPubliek-private samenwerkingKinderopvang